Vot de Censura - Bartomeus undergång | Halvtid.com

Kära besökare, Halvtid.com är en ny sida där vi erbjuder de senaste nyheterna, krönikor och höjdpunkter helt gratis. Var vänlig och stäng av Adblock för att hjälpa oss växa och bli ännu större! Tack.

Tabell

Vot de Censura - Bartomeus undergång

 

Hur styrs dagens korrupta FC Barcelona? Och hur ska man gå till vägen för att sänka honom från styret?

 

Det nya FC Barcelona, den nya klubben som under Sandro Rosells och nu Josep Bartomeus ledningen skulle bli världens mäktigaste fotbollsklubb, på sidan av planen. Men den klubben, som idag, kanske istället har blivit Europas mest korrupta och misskötta toppklubb.

Vot de Censura - Bartomeus undergång

 

Hur styrs dagens korrupta FC Barcelona? Och hur ska man gå till vägen för att sänka honom från styret?

 

Det nya FC Barcelona, den nya klubben som under Sandro Rosells och nu Josep Bartomeus ledningen skulle bli världens mäktigaste fotbollsklubb, på sidan av planen. Men den klubben, som idag, kanske istället har blivit Europas mest korrupta och misskötta toppklubb.

Dela på FB
kommentarer
Artikeln fortsätter efter annonsen

Vi backar tillbaka bandet till 2009. FC Barcelona hade under flera säsongers tid blivit nästintill ett skämt. Usla ligaplaceringar och tama prestationer i Champions League var inget som katalanerna var stolta över. Joan Laporta hade varit president i tre år och hade endast ett år kvar på sin mandatperiod. Han hade nyligen undvikit att bli avkastad från posten i en “Vot de censura”, men han fick 60% av rösterna emot sig av de 66% som krävdes.

 

Vad är “Vot de censura”?

Vot de censura är på katalanska, översatt till engelska “Vote of No Confidence”. Vilket alltså betyder att man röstar kring den sittande presidentens vara eller icke-vara på sin post, på grund av att en viss del av medlemmarna i klubben inte känner något förtroende (confidence) i den nuvarande ledningen. För att initiera en Vot de Censura behöver man ett visst antal underskrifter från s.ka “Socis”, de officiella medlemmarna i klubben (i år behövdes 16000 underskrifter). Den delen har genomförts och nu väntar man på att klubbledningen ska planera och starta omröstningen. I den, som är själva “Vot de Censura” behöver Agusti Benedito vinna två tredjedelar av rösterna från de totalt 150 000 röstberättigade medlemmarna (Socis).

 

Cruyffism

Tillbaka till Joan Laporta. Han hade haft tre säsonger mellan 2006-2008 som var urusla rent prestationsmässigt. Men Laportas ideologi och tankar om att styra en fotbollsklubb är sättet Johan Cruyff ville arbeta på och det tar tid att implementera en sådan filosofi i en så stor fotbollsklubb, speciellt när den har varit försvunnen ett tag.

 

Innan Laportas fjärde säsong anställde man Pep Guardiola som tränare i klubben. En tränare utan erfarenhet av coachning på seniornivå. Beslutet vart kritiserad från många håll. Det enda som talade för Pep var att han hade spelat som pivot under Johan Cruyff i FC Barcelona under 90-talet. Men Pep var en visionär som hade stora tankar och idéer.

 

Säsongen 2007/08 klarade han sig ifrån en Vot de Censura med nöd och näppe som tidigare nämnt. Josep Bartomeu, som redan då hade en lägre roll FC Barcelonas ledning sade då om Vot de Censuran mot Laporta “Att rösta ja (mot Laportas avgång) är att rösta för Johan Cruyff”. Laporta satt av sina fyra år och 2010 vann Sandro Rosell det nya presidentvalet - allt hade börjat. Sandro Rosell hade stora misstankar om att vara emot och hata allt Johan Cruyff står för kring hur FC Barcelona bör skötas. Rosell använde FC Barcelona som en täckmantel till att betala av personliga skulder och under hans ledning föregick det väldigt konstiga affärer som väckte de spanska myndigheternas intresse. Skumma skatteproblem för Neymar, Messi och Mascherano och inte minst den än idag ouppklarade affären när Neymar gick från Santos till FC Barcelona där Santos påstår en sak, FC Barcelona en sak, Neymar (och hans pappa) en sak. Johan Cruyff var nog den som i Barcas kretsar var mest öppen om sitt missnöje kring valet av att signera Neymar.

“Barca var dumma som köpte Neymar. Det var ett stort misstag av klubbens ledning.”

“Barcas problem är Neymar. Du kan inte köpa en 21-åring och ge honom en högre lön än spelare som har vunnit allting med klubben”

 

Spanska myndigheter har ännu idag inte klarat upp det här målet. Två år in i sin mandatperiod la Rosell sig i Pep Guardiolas arbete varpå Pep valde att avgå. Alla dessa problemen samt att han var anklagad av de spanska myndigheterna för korruption gjorde att hans situation blev ohållbar - Rosell fick avgå på egen hand. En erfaren “Soci” vid namn Josep Bartomeu dök upp och benämnde sig villig att kandidera för presidentposten i FC Barcelona.

 

Revolutionsledaren - Agusti Benedito

Som ni kanske har misstänkt - Agusti Benedito har initierat en Vot de Censura mot Bartomeus ledning.

 

“Bartomeus förhandlingar (mutor) till de spanska myndigheterna kring att lägga ner målet mot FC Barcelona i frågan om skattefusk kring Neymar-affären är en tillräckligt stor anledning för mig att starta den här rörelsen”

“Rosell mutade de spanska myndigheterna för att undvika en rättegång och fängelset.”

När Rosell gjorde sig omöjlig p.g.a pengatvätt och andra skumma affärer tog Bartomeu över som hans marionettdocka enligt Benedito.

“Bartomeu agerar precis som Rosell hade gjort som president”.

 

Vidare hävdar Benedito att Bartomeus ledning som är nära Rosell och har allt för många misstankar om ett misstänkt vetande om Rosells pengatvätt, borde avgå för att pengatvätten har för intima misstankar med Qatar-affären.

Nu kommer anklagelserna kring Qatar-affären med allra största sannolikhet läggas ner eftersom att samarbetet är avbrutet. Men FC Barcelonas nya samarbete med “Rakuten” är lika misstänksamt då de är, av en internationell domstol, anklagade för djurplågeri.

 

Vad har gått fel under Bartomeu?

Bartomeu har ljugit alla “Socis” rakt upp i ansiktet flera gånger. Han vann förtroendet hos alla Socis då Barca vann trippeln under hans första säsong (14/15), men det var frukter skördade ifrån det Pep hade byggt upp snarare än att Bartomeus “nya Barca” var något exceptionellt.

 

Därefter har Barca under Bartomeu:

  • Åkt ut i Champions League-kvartsfinal två år i rad.

  • Gått ifrån sin egna spelidé - Juego de Posición

  • Inte kunnat ersätta Dani Alves (Vi får se vad det blir av Semedo)

  • Inte kunnat ersätta Xavi

  • Misslyckats på alla plan med att få upp spelare i det ständigt talangproducerande “La Masia”.

  • Sålt Neymar i skandalaffär, misslyckats med att värva Coutinho, de ska ha sagt åt Dembele att tvinga sig ifrån Dortmund och de har värvat Paulinho (av andra skäl än fotbollsmässiga).

  • Bartomeu har öppet bråkat med Dani Alves både under och efter Alves tid i Barcelona.

 

Men kanske värst av allt. Under transferfönstret sa Bartomeu under en presskonferens att Leo Messis kontraktsförlängning var signerad och klar. Något som sedan visade sig vara en lögn. Bartomeu, klubbens president, ljög hela Barcelona rakt upp i ansiktet och hade sedan mage nog att göra det igen, för bara två veckor sedan. Då sa han att Iniesta hade en muntlig överenskommelse om en förlängning men att bara en underskrift saknades. Dagen därefter dementerade Iniesta det personligen.

 

Messis kontrakt går ut 30:e Juni, när denna säsongen är slut. Därav är ledningen under press. Men Messi vill inte signera ett kontrakt under Bartomeus ledning då argentinaren inte vill vara en del i presidentens politiska spel.

FC Barcelonas utveckling de senaste tre åren har med andra ord kort och gott varit rakt neråt.  

 

Bra start på säsongen - Bartomeus räddning(?)

FC Barcelona har fått bästa tänkbara start på säsongen med en 6-1 kross hemma mot Eibar på näthinnan och inte minst en 3-0 vinst mot Juventus i Champions League-gruppspelet. De här matcherna kan i stor utsträckning, tillsammans med 5-0 vinsten i derbyt mot Espanyol, övertyga många Socis att kursen Barca håller med den nuvarande ledningen är rätt.

Messi har blivit ännu bättre i sin nygamla roll som falsk nia, Paulinho har gjort mål i de två senaste matcherna. Svart på vitt ser det riktigt bra ut för alla Socis och förmodligen, kommer de inte bry sig det minsta om att Paulinho, i själva spelet, var totalt urusel. Därmed accepterar FC Barcelonas medlemmar mediokritet.

 

I somras och vid supercupen såg det lovande ut för Benedito och hans gäng. Nu ser det väldigt mörkt ut och det är egentligen spelaren som i dagens Barca har visat mest missförtroende mot Bartomeu som räddar honom - Leo Messi.

 


Vill du få de senaste nyheterna i ditt flöde? Gilla oss på Facebook.
Publicerades av Jakob Öztomsuk, 20 Sep 2017

Kommentera

Kommentera gärna artiklar på Halvtid.com. Kommentarer som innehåller ovårdat språk, rasistiskt innehåll eller annat som våra moderatorer anser är olämpligt kommer att tas bort utan förvarning.


Utvalda artiklar

Höjdpunkter: Real Betis - Real Madrid

Läs mer...

Real Madrid plockar tre poäng efter turbulent match mot Betis

Läs mer...

Spelarbetyg: Real Madrid - PSG

Läs mer...

Real Madrid vände matchen och utklassade PSG

Läs mer...

Höjdpunkter: Real Madrid - PSG

Läs mer...

En garde, franskjävlar

Läs mer...

Spelarbetyg: Real Madrid-Real Sociedad

Läs mer...

Inför Svenska Cupen

Läs mer...

Höjdpunkter: Levante - Real Madrid

Läs mer...

Levante skräller och får oavgjort mot Real Madrid

Läs mer...

Real Madrid krossar Valencia på Mestalla

Läs mer...

Höjdpunkter: Valencia - Real Madrid

Läs mer...

Senaste videoklippet

Senaste videoklippet

Höjdpunkter: Real Betis - Real Madrid