Våren 2017 - en vår i grönvit smak | Halvtid.com

Kära besökare, Halvtid.com är en ny sida där vi erbjuder de senaste nyheterna, krönikor och höjdpunkter helt gratis. Var vänlig och stäng av Adblock för att hjälpa oss växa och bli ännu större! Tack.

Tabell

Våren 2017 - en vår i grönvit smak

2 april var dagen och Hammarby stod ännu en gång med ny tränare när säsongen skulle sparka igång på riktigt och matchen slutade i en väntad förlust. Hur det har gått sen? Tja, helt hyfsat.

Våren 2017 - en vår i grönvit smak

2 april var dagen och Hammarby stod ännu en gång med ny tränare när säsongen skulle sparka igång på riktigt och matchen slutade i en väntad förlust. Hur det har gått sen? Tja, helt hyfsat.

Dela på FB
kommentarer
Artikeln fortsätter efter annonsen

2009 ramlade Hammarby ur finrummet och ett fem års långt elände för de grönvita började. Medan stockholmsrivalerna härjade i Allsvenskan var vistelsen i Superettan mindre rolig för Bajen. Fem år gick. Sportchefer byttes in och ut. Tränare försvann snabbare än Usain Bolt springer hundra meter. Men sen kom Nanne och klivet upp. Sedan dess har Stockholmarna legat på nedre halvan i tabellen, utan risk att åka ner, men utan att ha varit speciellt nära att klättra uppåt.

 

Missnöjet spred sig och Nanne Bergstrand, personen som gått från att vara älskad till att bli måltavlan för frustrationen i klubben, fick lämna. In kom Jakob Michelsen, dansk dynamit och "nye Mourinho" klev innanför dörrarna på Årsta. 

 

Frågorna var många och de flesta visste inte vad man skulle förvänta sig. I Hammarby fanns det en trupp där nyckelspelare som David Boo Wiklander lämnat, en oorganiserad sportslig organisation och en allmän osäkerhet kring kommande säsong. 

 

Säsongen började smått med träningsmatcher och svenska cupen. Ett Hammarby som  kammade hem ytterst få segrar och imponerade spelmässigt gjorde man inte heller. Sedan kom Allsvenskan - sedan började det ske förändringar. Ett flertal värvningar hade under vinterfönstret kommit in, medan tidigare kuggspelare som Erik Israelsson vandrat ut. Björn Paulsen kom in, Junior och inte främst Jiloan Hamad likaså. Och tro mig, vi kommer komma tillbaka till detta namn. 

 

En tydlig plan

Förlust i premiären följdes upp med oavgjort i första hemmamatchen efter att Michelsens landsman Paulsen kvitterat för Bajen i 94 minuten. Därefter krigades aik ner på bortaplan i årets första Stockholmsderby och det gick att se något nytt. Det var inte någon tiki-taka fotboll. Det var inte  smörpassning efter smörpassning och en kavalkad av målchanser. Men det var ett Hammarby som spelade som ett lag. Man var organiserade, orädda - och laget hade en tydlig plan. Det visade sig inte vara en tillfälligt när man vara nära att slå IFK Göteborg borta och krossade AFC hemma. 

Ett lag med en tydlig plan.

 

Jag tänkte att vi håller oss vid biten om laget och tränaren - för att gå in på Bajens supportrar blir bara tjatigt. Ett snitt över 22 000 talar för sig själv, där man för fjärde året i rad snittar över 20 000. En enorm potential i klubben finns - men det är inte här man ska börja.

 

Jiloan Hamad - en klass för sig

Nå, låt oss diskutera Jiloan Hamad. En spelare som varit ute i Europa, huserat i Bundesliga, satt bollen i nät bakom Bayern München och vunnit titeln i Sverige. Ett Bajen utan några stora stjärnor som är en nödvändig ingrediens för att ta nästa steg, förbättrades omgående. Hamad lekte runt på planen, snurrade upp motståndare och fick supportrarnas stöd direkt. Oväntat? Inte så, vi alla vet kvalitén han besitter. Imponerande? Absolut. Att gå in i ett nytt lag som stjärna, där tränare och spelare är nya för säsongen och dominera är inget annat än ren och skär klass.

 

Man ska inte underskatta betydelsen av en sådan här spelare i laget - och då pratar vi inte bara bolltrollandet. Det är sådana här spelare som kan locka unga lovande att ta steget till i det här fallet, Hammarby. Det är via sådant här klubben kan bygga status och visa att det inte bara är hemvändare man kan ro hem. 

 

Hammarby hade precis slagit Halmstad på Örjans Vall med 2-1. Klacken sjöng om Hamad, som gjort två mål och utgått skadad. Mitt i all glädje spred sig oro. Spelaren som burit Bajen var nu skadad. Frågorna staplades på varandra, men det skulle inte bli långvarigt.

 

En klubb med framtidstro

Hammarby fortsatte spela, Michelsen jobbade sig taktiskt uppåt i tabellen och junisarna visade framfötterna. Leo Bengtsson, som tidigare spelat mot malmö gick in i derbyt mot djurgården från start - och som han gjorde det. 

 

Vi fick se en lysande insats, där du inte alls såg en ung blyg 19-åring, utan snarare en spelare och person som kan komma att få en väldigt lyckad karriär. Messi-passen vid 1-1 är inget annat än fotbollsgodis, och med den mogenhet och kvalité han spelar kan vi konstatera att här finns mer att hämta. Och med Bengtsson, tillsammans med jämnårige mittbacken Marcus Degerlund, har vi fått visat för oss att framtiden är ljus, på flera vis.

"Hur smakar en derbyseger bäst? Varje gång! "

 

Hammarby hämtade inte bara in en ny tränare och flera spelare, utan det blev även ett skifte på sportchefs-posten. Ut gick Mats Jingblad och in kom Jesper Jansson. Den sportsliga organisationen blev proffsigare och proffsigare. Resultaten blev bättre och Hammarbys akademi visar att man är långt ifrån superettan-tiderna, även på detta plan.   

 

Derbyt avslutade vårsäsongen och vanns än en gång och Östermalmsklubben, med bästa möjliga förutsättningar, fick inte heller denna gång smaka på segerns sötma. Nu väntar ett uppehåll där Jakob Michelsen och Jesper Jansson får möblera om och trixa. Spelare är påväg ut, såsom Aidoo som ryktas ha gjort sitt i Bajen och spelare kommer komma in, där mittbacken Fenger från Danmark ansluter den 15 juli.

 

Vad vi kan läsa ut  är att första halvan av säsongen är färdigspelad och att Jakob Michelsen har fått ett på papperet relativt svagt Hammarby att se starka ut, på en halv säsong. 

 

Michelsen överlevde och övervann tvivlarna. Nu pågår ett alltför långt uppehåll innan hösten så småningom tar vid - ett ord som är starkt förknippat med Hammarby IF. Och jag undrar hur ett på papperet starkt Hammarby kan sluta med dansken vid rodret.


Vill du få de senaste nyheterna i ditt flöde? Gilla oss på Facebook.
Publicerades av Jan Persson, 13 Jun 2017

Kommentera

Kommentera gärna artiklar på Halvtid.com. Kommentarer som innehåller ovårdat språk, rasistiskt innehåll eller annat som våra moderatorer anser är olämpligt kommer att tas bort utan förvarning.


Utvalda artiklar

Registans roll: Vad gör en regista?

Läs mer...

Exklusiv intervju med Simon Thern

Läs mer...

KRÖNIKA: Behåll lugnet

Läs mer...

Real Madrid förlorar trots bra spel

Läs mer...

Höjdpunkter: Real Madrid - Villarreal

Läs mer...

Höjdpunkter: Real Madrid - Numancia

Läs mer...

Bale gjorde dubbla mål men det räckte inte till mot Celta Vigo.

Läs mer...

Höjdpunkter: Celta Vigo - Real Madrid

Läs mer...

Höjdpunkter: Numancia - Real Madrid

Läs mer...

Spelarbetyg: Real Madrid – FCBarcelona

Läs mer...

Real Madrid ger Barcelona ligan i julklapp

Läs mer...

Höjdpunkter: Real Madrid - Barcelona

Läs mer...

Senaste videoklippet

Senaste videoklippet

Höjdpunkter: Real Madrid - Villarreal