Miljardfotbollens tidevarv | Halvtid.com

Kära besökare, Halvtid.com är en ny sida där vi erbjuder de senaste nyheterna, krönikor och höjdpunkter helt gratis. Var vänlig och stäng av Adblock för att hjälpa oss växa och bli ännu större! Tack.

Tabell

Miljardfotbollens tidevarv

Förra året sprängde Pogba miljardvallen i fotbollsvärldens övergångscirkus. Genast började man spekulera i hur mycket Messi eller Ronaldo skulle gå för? De verkar i alla fall i skrivande stund nöjda med sina kontrakt... men i år verkar alla spärrar ha släppt. Neymar till PSG för x antal miljarder (beroende på hur man räknar). Samtidigt som Liverpool tackar NEJ till 1, 4 miljarder för Couthino. Än är inte sista ordet sagt och den sista slanten inte betald... 

Miljardfotbollens tidevarv

Förra året sprängde Pogba miljardvallen i fotbollsvärldens övergångscirkus. Genast började man spekulera i hur mycket Messi eller Ronaldo skulle gå för? De verkar i alla fall i skrivande stund nöjda med sina kontrakt... men i år verkar alla spärrar ha släppt. Neymar till PSG för x antal miljarder (beroende på hur man räknar). Samtidigt som Liverpool tackar NEJ till 1, 4 miljarder för Couthino. Än är inte sista ordet sagt och den sista slanten inte betald... 

Dela på FB
kommentarer
Artikeln fortsätter efter annonsen

Vid det här laget har ni redan läst alla experters analyser av fotbollsspelarnas prislappar. En del tycker det är löjligt, andra att de är farliga för idrotten och ytterligare några anser att det är helt i sin ordning. Marknaden styr. De olika fotbollsförbunden försöker stävja utvecklingen med olika metoder som möjligen kan straffa en klubb under en kortare period. Jag själv har ingen åsikt så länge någon betalar för sig. Däremot skulle jag vilja ha en snabbkurs i fotbollsekonomi. Jag får inte biljettförsäljning, varmkorvar och nyckelbrickor eller matchtröjor att bli en miljard sett över ett år. Men för Quatar, Thailands republik eller Kina spelar det kanske ingen roll? Fotboll har ju en förmåga att tvätta bort en del bieffekter från diktaturer.

 

För en del klubbar är pengar trots allt inte allt... Om vi fokuserar oss på toppklubbarna är det fortfarande osäkert om Sanchez stannar i Arsenal eller Couthino i Liverpool, för att nämna ett par exempel. Wenger är fortfarande Premier Leagues sämsta värvare. Det är en gåta att en av ligans rikaste klubbar inte kan prestera bättre. Å andra sidan har Tottenham slängt ut en stor påse pengar på EN spelare, som inte ens är en stjärna. Känns mer som de gjorde en värvning av skattetekniska skäl än att de verkligen ville. Även det mycket märkligt då man var så nära titeln förra året.

 

Låt oss titt ut på the Big Five i Europa. Barcelona var på dekis redan förra året. Visst var man fortfarande ett topp-5-lag med Messi som dirigent. Ingenting i världen verkade kunna ändra på det. Det känns som en evighet sedan Madrid eller Bayern, på en riktigt bra dag, kunde hota världsmästarna. Och handen på hjärtat, vilken spelare skulle frivilligt lämna Barcelona, detta smörgåsbord av pengar, fans och skills? Barcelona hade glömt räkna med tiden som en faktor. Det har kommit en ny generation av fans som betraktar Messi och Zlatan som föredettingar. Om de ens vet vilka det är.

 

Neymar är framtiden. Han kanske rent tekniskt är rätt långt ifrån Ronaldo eller fysiskt från Zlatan, men vaddå? Han har en cool frisyr, ingen kotlettfrilla som Ronaldo eller en gubbulle i nacken. Han kommer inte ensam skjuta PSG till ligavinst, men han är inte ensam heller. Barcelona verkade tröttkörda redan innan säsongen ens börjat. Nu behöver man plötsligt två spelare på världsnivå för att kompensera sitt tapp. Problemet är att det inte längre finns två världsspelare att köpa. Och så ser problemet ut för hela världen just nu. Det verkar finnas hur mycket pengar som helst. Plötsligt kostar en medioker back 300 miljoner pengar. Men det finns inte hur många spelare som helst. De bästa i världen trivs där de är och det fåtal som inte trivs skulle man köpt i början av sommaren. Nu är de slut.

 

Zlatan må vara 36 och ett halvt hur länge som helst, men han kommer aldrig bli 30 igen. Messi är en liten Napoleon som ingen kan ta bollen ifrån. Men de flesta har nu räknat ut att om man inte ger honom bollen så är han sur och bortskämd. Ronaldo är Ronaldo och kommer säkert leverera ett par år till. Han är i mina ögon mest komplett just nu. Å andra sidan... han påstås springa på gayklubbar och har precis skaffat barn med en surrogatmamma, han har anklagats för våldtäkt och hotas av fängelse för skattebrott. Det har ju ingen betydelse ifall han är gay eller inte, men vore det inte bara lättast att han kom ut i så fall, eller dementerade ryktet om inte? Det är inte heller helt problemfritt att få ett nyfött barn. Visserligen lär ju ungen få sin beskärda del av barnflickor, men han vill säkert barnets bästa och barn tar tid i anspråk. Och, som sagt, det är svårt att spela fotboll i fängelset. Även om det inte lär bli aktuellt så måste det ta massor av energi med alla dessa anklagelser. Och vem vill ha en sådan idol? Både Ronaldo och Zlatan borde tagga ner sina egon och inse att de helt enkelt är för gamla nu.

 

Den nya stjärnan som kommer glimra i några år nu, heter inte Barcelona eller Madrid. Den heter PSG. PSG kanske inte kommer bli CL-mästare i år (eller varför inte?), men de tillhör big 5 nu. De har i flera år värvat klokt och byggt från grunden. Värvningen av Neymar var precis vad man saknade. En toppspelare till och man är definitivt i världstoppen nästa år. (I skrivande stund påstås det dessutom att City lagt bud på Messi. Bara det påståendet hade varit otänkbart för ett halvår sedan. I så fall blir det tack och adjö för Barcelonas storhetstid.) Regerande mästarna heter Chelsea. De har väl inte heller gjort några sensationella värvningar i år. Kanske de inte behövde det? Men där har tydligen tränaren Conte skickat ett sms till stjärnan Diego Costa och sagt att han inte behöver ”komma till jobbet på måndag”. Man kan bara undra vad som hänt där. Nu är ju förvisso Costa en ökänd filmare och allmänt ful spelare, men likafullt deras bästa målgörare. Kommer de klara sig utan honom? I City har ju deras stjärna Aguero, dumpat Maradonas dotter till förmån för någon latinosångerska. Det kan inte heller vara helt avslappnat att spela fotboll när hela klanen Maradona hatar en... men det ska bli spännande om tio femton år och se vad sonen Aguero-Maradona kan göra med en fotboll.

 

Jag tror vi kommer få se en del förändringar i toppfotbollen redan i år. Dortmund och Monaco verkar i och för sig vara sönderköpta, men det sa man ju förra året också. Det kommer även en del spännande öststatslag som också visade upp sig i CL förra året. Engelska ligatoppen har tätnat och det ska bli spännande att se hur United och Liverpool kan mäta sig med värdstoppen. Atletico Madrid har redan utmanat Barcelona och i Italien är Milan hungriga igen. Framtiden knackar på dörren och det enda vi vet är att man aldrig ska ta något för givet.

 

/Johan Lindell


Vill du få de senaste nyheterna i ditt flöde? Gilla oss på Facebook.
Publicerades av Jois, 27 Aug 2017

Kommentera

Kommentera gärna artiklar på Halvtid.com. Kommentarer som innehåller ovårdat språk, rasistiskt innehåll eller annat som våra moderatorer anser är olämpligt kommer att tas bort utan förvarning.


Utvalda artiklar

Höjdpunkter: Eibar - Real Madrid

Läs mer...

Real Madrid avancerar till kvartsfinal i Champions League - enkel seger mot PSG

Läs mer...

Höjdpunkter: PSG - Real Madrid

Läs mer...

Spelarbetyg: PSG-Real Madrid

Läs mer...

Spelarbetyg: Real Madrid-Getafe

Läs mer...

Real Madrid vinner säkert mot Getafe

Läs mer...

Spelarbetyg: Espanyol - Real Madrid

Läs mer...

Höjdpunkter: Espanyol - Real Madrid

Läs mer...

Höjdpunkter: Real Madri - Alaves

Läs mer...

BBC tillbaka mot Alaves

Läs mer...

Höjdpunkter: Leganes - Real Madrid

Läs mer...

Höjdpunkter: Real Betis - Real Madrid

Läs mer...

Senaste videoklippet

Senaste videoklippet

Höjdpunkter: Eibar - Real Madrid