KRÖNIKA: Vi kanske inte får se Argentina i VM, men vi får se Nordirland! | Halvtid.com

Kära besökare, Halvtid.com är en ny sida där vi erbjuder de senaste nyheterna, krönikor och höjdpunkter helt gratis. Var vänlig och stäng av Adblock för att hjälpa oss växa och bli ännu större! Tack.

Tabell

KRÖNIKA: Vi kanske inte får se Argentina i VM, men vi får se Nordirland!

I Sydamerika fortsätter rysaren i VM-kvalet. I Europa är det annat som gäller. 

KRÖNIKA: Vi kanske inte får se Argentina i VM, men vi får se Nordirland!

I Sydamerika fortsätter rysaren i VM-kvalet. I Europa är det annat som gäller. 

Dela på FB
kommentarer
Artikeln fortsätter efter annonsen

Sista kapitlet av VM-kvalet är igång och allt håller på att avgöras. De flesta riktar sina ögon mot Europa och Sydamerika, där flera stora landslag kan missa sin plats i Ryssland. I Sydamerika är kvalet en rysare – bara Brasilien har sin plats säkrad – och där sex lag kommer att slåss om de resterande fyra platserna (en av dessa ger Play-off) i den sista omgången av VM-kvalet.

Det är det scenariot som får mig att fundera på VM-kvalets upplägg –ännu en gång. Jag har bevittnat samma upplägg under flera år och sett, under varje VM-kval, hur de sydamerikanska storlagen har fått slå ut varandra (Brasilien, Argentina, Uruguay) medan toppnationerna i Europa har fått promenera sig igenom en grupp med landslag i Luxemburg-nivå (med all respekt).

I den näst sista omgången av VM-kvalet i Sydamerika såg jag Paraguay väcka sina VM-chanser till liv genom att vinna borta mot James Colombia, samtidigt som Messis Argentina spelade 0-0 hemma mot Peru och försvårade sin situation ännu mer. På andra sidan atlanten säkrade Spanien sin VM-plats genom att vinna mot Albanien med 3-0. Det är det scenariot vi har.

I Sydamerika får storlagen slå ut varandra. Argentina, Chile, Brasilien, Colombia, Uruguay. De måste alla spela tuffa matcher mot varandra, samtidigt som landslag som Peru eller Ecuador ska besegras om man inte vill tappa viktiga poäng.

Upplägget i Europa är annorlunda. I varje grupp finns det ett topplandslag (ibland två) som får spela mot fem sämre landslag om en direktplats till VM. Tyskland, England och Spanien har gjort sin läxa och tagit den givna platsen till VM. Sedan har vi de grupperna som inte fick någon toppnation och som kommer ge landslag som Serbien eller Schweiz en gratischans att delta i ett världsmästerskap. Jag slår vad om att Argentina skulle ge vad som helst för att vara i en av dessa grupper.

En annan faktor i det europeiska upplägget är kvalitén på matcherna som spelas. Att ett enda topplag finns i varje grupp resulterar i en massa betydelselösa strömatcher. Estland-Gibraltar, Liechtenstein-Israel var några av de godbitarna som bjöds på i senaste omgången. Och jag tvekar att ungrare och färöingar samlas i barer för att se den sista – och betydelselösa – matchen mellan de två nationerna.

Sedan vet man inte hur mycket spanjorerna njuter av att slå Liechtenstein med 8-0. Men i ett sådant upplägg får alla ha kul. Norge får göra 8 mål mot San Marino, och till och med Al Ains anfallare, Marcus Berg, gynnas av upplägget och får göra 4 mål mot Luxemburg. Det kanske han inte får göra i den inhemska ligan i Arabemiraten.

I Sydamerika har vi alltså storlag som slår ut varandra medan i Europa har storlagen en given plats som de bara måste utnyttja. Ett upplägg som gör att Argentina kanske missar VM, och att vi istället kanske får se Nordirland. Men det är lugnt, för på köpet får vi se Lettland och Andorra spela om ingenting i sista omgången. Klockrent.


Vill du få de senaste nyheterna i ditt flöde? Gilla oss på Facebook.
Publicerades av Christian Bustos, 08 Oct 2017

Kommentera

Kommentera gärna artiklar på Halvtid.com. Kommentarer som innehåller ovårdat språk, rasistiskt innehåll eller annat som våra moderatorer anser är olämpligt kommer att tas bort utan förvarning.


Utvalda artiklar

Höjdpunkter: Real Betis - Real Madrid

Läs mer...

Real Madrid plockar tre poäng efter turbulent match mot Betis

Läs mer...

Spelarbetyg: Real Madrid - PSG

Läs mer...

Real Madrid vände matchen och utklassade PSG

Läs mer...

Höjdpunkter: Real Madrid - PSG

Läs mer...

En garde, franskjävlar

Läs mer...

Spelarbetyg: Real Madrid-Real Sociedad

Läs mer...

Inför Svenska Cupen

Läs mer...

Höjdpunkter: Levante - Real Madrid

Läs mer...

Levante skräller och får oavgjort mot Real Madrid

Läs mer...

Real Madrid krossar Valencia på Mestalla

Läs mer...

Höjdpunkter: Valencia - Real Madrid

Läs mer...

Senaste videoklippet

Senaste videoklippet

Höjdpunkter: Real Betis - Real Madrid