Krönika: Stockholmsderbyn och festivaler - den felaktiga prioriteringen i häxjakten | Halvtid.com

Kära besökare, Halvtid.com är en ny sida där vi erbjuder de senaste nyheterna, krönikor och höjdpunkter helt gratis. Var vänlig och stäng av Adblock för att hjälpa oss växa och bli ännu större! Tack.

Tabell

Krönika: Stockholmsderbyn och festivaler - den felaktiga prioriteringen i häxjakten

Festivaler - en fest? Stockholmsderbyn - en krigszon? Det är dags att vakna.

 

Krönika: Stockholmsderbyn och festivaler - den felaktiga prioriteringen i häxjakten

Festivaler - en fest? Stockholmsderbyn - en krigszon? Det är dags att vakna.

 

Dela på FB
kommentarer
Artikeln fortsätter efter annonsen

Medias häxjakt på fotboll och dess supportrar är välkänd. Men, till er som påstår att det är farligt att ta med barnen till ett stockholmsderby men skickar iväg dem till festivaler - hur tänker ni?

 

I helgen genomfördes festivalen Summerburst på Gärdet i Stockholm. Det beskrevs som en fest och härlig tillställning. Veckan innan genomfördes ett annat stort evenemang - stockholmsderby på Tele2 Arena mellan Hammarby och djurgården. Flera, oinsatta personer, såväl journalister på  tidningar och privatpersoner uttryckte sig hejvilt om något man inte alls vet vad man pratar om.

 

Det var meningar som "jag skulle aldrig våga ta med mitt barn på ett derby" och att ett derby är rena "krigszonen". Okej. 29 000 människor samlas på en och samma plats. En stor folkmassa med rivaliserade supportrar. Bråk utanför arenan innan matchen? Bråk på arenan? Våldtäkter på läktarna? Facit: ingenting.

 

Summerburst då? 50 000 besökare, 600 personer avisade och 85 gripna. Och då har vi inte ens börjat prata om sexuella trakasserier. Nu kanske någon hävdar att det var många fler närvarande på Summerburst och att siffrorna är naturliga. Så låt oss kolla på en hel allsvensk säsong, och sen återkommer ni!

 

1,7 miljoner besökare, 135 personer avisade och 41 gripna. Är derbyn och svensk fotboll i allmänhet fortfarande livsfarligt medan Summerburst är rena festen?

 

Sedan kan jag inte låta att undra varför konsekvenserna blir så olika. Bråk på läktaren i matchen mellan Hammarby - Gais 2013 gav hemmaklubben 250 000 kronor i böter och en dom på två matcher inför tomma läktare. Vad våldtäkter på en festival ger? Ingenting. Det fortgår som vanligt. Och missförstå mig inte. Jag ser inga problem med att man fortsätter med festivalerna om säkerhetsåtgärderna ökar, men dubbelmoralen i frågan blir minst sagt, stor.

 

Släpp häxjakten på det finaste fotbollen har, vakna upp, gör om och gör rätt.


Vill du få de senaste nyheterna i ditt flöde? Gilla oss på Facebook.
Publicerades av Felix Molker, 14 Jun 2017

Kommentera

Kommentera gärna artiklar på Halvtid.com. Kommentarer som innehåller ovårdat språk, rasistiskt innehåll eller annat som våra moderatorer anser är olämpligt kommer att tas bort utan förvarning.


Utvalda artiklar

Registans roll: Vad gör en regista?

Läs mer...

Exklusiv intervju med Simon Thern

Läs mer...

KRÖNIKA: Behåll lugnet

Läs mer...

Real Madrid förlorar trots bra spel

Läs mer...

Höjdpunkter: Real Madrid - Villarreal

Läs mer...

Höjdpunkter: Real Madrid - Numancia

Läs mer...

Bale gjorde dubbla mål men det räckte inte till mot Celta Vigo.

Läs mer...

Höjdpunkter: Celta Vigo - Real Madrid

Läs mer...

Höjdpunkter: Numancia - Real Madrid

Läs mer...

Spelarbetyg: Real Madrid – FCBarcelona

Läs mer...

Real Madrid ger Barcelona ligan i julklapp

Läs mer...

Höjdpunkter: Real Madrid - Barcelona

Läs mer...

Senaste videoklippet

Senaste videoklippet

Höjdpunkter: Real Madrid - Villarreal