Krönika: Epoken som FIFA vägrar glömma | Halvtid.com

Kära besökare, Halvtid.com är en ny sida där vi erbjuder de senaste nyheterna, krönikor och höjdpunkter helt gratis. Var vänlig och stäng av Adblock för att hjälpa oss växa och bli ännu större! Tack.

Tabell

Krönika: Epoken som FIFA vägrar glömma

Det var länge sedan ”Tiki-Taka" och Barcelona regerade i fotbollsvärlden. Ändå har FIFA svårt att släppa taget och gå vidare från den epoken. De ser gärna till att vissa spår finns kvar. 

Krönika: Epoken som FIFA vägrar glömma

Det var länge sedan ”Tiki-Taka" och Barcelona regerade i fotbollsvärlden. Ändå har FIFA svårt att släppa taget och gå vidare från den epoken. De ser gärna till att vissa spår finns kvar. 

Dela på FB
kommentarer
Artikeln fortsätter efter annonsen

Det var nu fem år sedan som Pep Guardiola lämnade Barcelona och avslutade ett minnesvärt kapitel i fotbollshistorien. Pep Guardiolas Barcelona kommer kommas ihåg för den förblindande ”Tiki-Taka-fotbollen”, för Messi, för Xavi och för en generation spelare som fick en hel fotbollsvärld att förbluffas. Spelarna avgudades av alla och FIFA var oerhört nöjda med att en sådan lyckosam saga utspelades på deras scen. Det var nämligen en saga som hade en exemplarisk huvudperson – i form av Leo Messi – och som attraherade stora folkmassor, förtrollade av den vackraste fotbollen de någonsin skådat.

Men den fina sagan tog slut och fotbollsvärlden var tvungna att gå vidare. Guardiola gick till Bayern Munchen, Xavi gick till Qatar och ”Tiki-taka-fotbollen” var tvungen att förnyas. Dock var det en organism som vägrade gå vidare och som vägrar acceptera att epoken är över. FIFA.


FIFA nominerar Guardiola
Den 23e oktober kommer FIFA hålla sin gala ”The Best FIFA Awards” (f.d FIFA Ballon d’or) där man kommer dela ut priser för bästa spelare och bästa tränare för säsongen 2016-2017. Listan på de tolv nominerade tränarna finns redan på FIFAs hemsida. I den listan kan man se en viss Pep Guardiola ta plats, som nu är tränare i Manchester City. 

 

Det går dock att ifrågasätta Guardiolas närvaro i den listan. Hans Manchester City har knappast gjort en minnesvärd säsong. Efter att ha spenderat 200 miljoner euro i värvningar lyckades inte Pep vinna någon titel överhuvudtaget. Man slutade trea i Premier League, åkte ut i åttondelen i Champions League, man åkte ut i semi-finalerna i FA-cupen och man åkte ut i fjärde omgången av den engelska ligacupen.

 

Men att Pep Guardiola är med på alla FIFA-nomineringar är minst lika självklart som att Messi ska vara med bland de tre finalisterna för världens bästa spelare – oavsett hur dåligt det går för hans FC Barcelona.

 

På sin hemsida argumenterar FIFA att Guardiola har en fin karriär bakom sig. Han nådde tydligen 100 matcher i Champions League genom att ta Manchester City till åttondelsfinalen (de slogs ut av Monaco). Detta ger alltså honom chansen att vinna priset för säsongens bästa tränare.

 

Säsongen 2015-2016, när Pellegrini nådde semifinalerna i Champions League under sin sista säsong i City (samma klubb, samma förutsättningar), syntes Pellegrini inte ens till bland nomineringarna av FIFAs pris till bästa tränare. Chilenaren hade till och med vunnit en titel den säsongen – den engelska ligacupen. Något som inte den store Pep Guardiola kan skryta om.

 

FIFAs tidigare historik
FIFA har, med sina gester de senaste åren, redan gett en bild av sin favorisering för vissa ikoner i fotbollsvärlden. Till sammanhanget hör den där incidenten då den dåvarande FIFA-presidenten, Sepp Blatter, gjorde narr av Ronaldo, härmade honom och sade att portugisen hade större kostnader hos frisören än Leo Messi. Blatter sade vid samma tillfälle att Messi var ”The Good Boy” av de två. ”The Good Boy” valdes oförklarligt som turneringens bästa spelare i senaste världsmästerskapet, trots hans kritiserade insats.

 

FIFA vägrar gå vidare från den kritikerrosade sagan om FC Barcelona. Spår av detta finns kvar och syns till då och då, bland annat i nomineringarna till de stora priserna i fotbollsvärlden.

 

Sorgligt nog måste vissa kämpa för att få minsta erkännande medan andra har en given plats i prispallen.


Vill du få de senaste nyheterna i ditt flöde? Gilla oss på Facebook.
Publicerades av Christian Bustos, 24 Aug 2017

Kommentera

Kommentera gärna artiklar på Halvtid.com. Kommentarer som innehåller ovårdat språk, rasistiskt innehåll eller annat som våra moderatorer anser är olämpligt kommer att tas bort utan förvarning.


Utvalda artiklar

Höjdpunkter: Real Betis - Real Madrid

Läs mer...

Real Madrid plockar tre poäng efter turbulent match mot Betis

Läs mer...

Spelarbetyg: Real Madrid - PSG

Läs mer...

Real Madrid vände matchen och utklassade PSG

Läs mer...

Höjdpunkter: Real Madrid - PSG

Läs mer...

En garde, franskjävlar

Läs mer...

Spelarbetyg: Real Madrid-Real Sociedad

Läs mer...

Inför Svenska Cupen

Läs mer...

Höjdpunkter: Levante - Real Madrid

Läs mer...

Levante skräller och får oavgjort mot Real Madrid

Läs mer...

Real Madrid krossar Valencia på Mestalla

Läs mer...

Höjdpunkter: Valencia - Real Madrid

Läs mer...

Senaste videoklippet

Senaste videoklippet

Höjdpunkter: Real Betis - Real Madrid