Är domaren verkligen blind? | Halvtid.com

Kära besökare, Halvtid.com är en ny sida där vi erbjuder de senaste nyheterna, krönikor och höjdpunkter helt gratis. Var vänlig och stäng av Adblock för att hjälpa oss växa och bli ännu större! Tack.

Tabell

Är domaren verkligen blind?

Senaste omgångara i allsvenskan har kantats av röda kort. Spelarna rasar. Tränarna rasar. Men är det verkligen domarnas fel?

Är domaren verkligen blind?

Senaste omgångara i allsvenskan har kantats av röda kort. Spelarna rasar. Tränarna rasar. Men är det verkligen domarnas fel?

Dela på FB
kommentarer
Artikeln fortsätter efter annonsen

Skandal, värsta jag varit med om, skrattretande... fortsätt gärna på egen hand. Det handlar om de senaste veckornas allsvenska domare. Eller gör det det? De senaste två tre omgångarna har det röda kortet visats i var och varannan allsvensk match. Den gemensamma nämnaren är såklart att det drabbade laget anser sig vara utsatt för en konspiration av gigantiska mått. Malmö mötte Östersund och Bengan Safari fick för sig att ge en östersundsspelare en örfil. Malmöspelaren Pawel Cibicki tycker domslutet är ett skämt. (Menar han alltså att man ostraffat ska kunna ge sina motståndare en örfil?) Det blev sammanlagt tre röda kort i den matchen och Markus Rosenberg menade att domaren tappade matchen redan i första halvlek. (Personligen kan jag väl tycka att det är de som får röda kort som tappat matchen, men vad vet väl jag?) I samband med det första röda kortet går Malmös målvaktstränare(!) fram och applåderar en linjedomare ironiskt. Han blir uppvisad på läktaren. Även han tyckte alltså att det var helt ok att örfila en motståndare. Efteråt säger han till Sportbladet ”De påstår att jag hånade den assisterande domaren.” Jag är inte riktigt säker på vad han själv menade att han gjorde. Det skulle vara intressant att få veta. 

 

AIKs målvakt Oscar Linnér fick sitt tredje gula och är avstängd i nästa match. Domaren upplevde att han maskade (vilket han ofta gör när AIK leder) men han menade att han missförstod vart han skulle placera bollen. Oscar själv misstänker att alla domare har något emot honom. 

 

I superettan var det derby mellan Örgryte och GAIS. Örgrytes William Atashkadeh missar bollen och sparkar en GAIS-spelare på benet istället för bollen. Han får rött kort för fult spel. Hans kommentar? ”Det är tråkigt. Man hade laddat och sett fram emot den här matchen så mycket och han förstör den för mig. Han förstör allt för alla.” 

 

Ja ni ser kanske mönstret? Det är aldrig någon spelare (och sällsynt bland tränare) som ber om ursäkt längre. Skulle man inte vilja höra någon säga ”Ok, jag satsade för hårt”, ”Jag överilade mig” eller ”jag borde inte ha tappat huvudet”? Det är väl inte så svårt att erkänna ett misstag istället för att vara helt oförstående mot en domare. 

 

Jag tror personligen att det har ökat de senaste åren. Modern fotboll handlar mycket om att maska för att behålla en ledning, eller söka en straff. Filmningar kort och gott. I politiken pratar man mycket om normalisering av extrema åsikter. För mig är det samma sak på en fotbollsplan. När svenska landslaget maskar säger man att de spelar taktiskt. När Zlatan trippar över en motståndares sko i straffområdet så heter det att han är rutinerad. I själva verket är det osportsligt och bryter mot reglerna. Men bara om motståndarna gör det. Sedan är det klart att domarna kan göra misstag. Men det är lite väl magstarkt att tro att hela domarkåren är ute efter en specifik spelare, eller är extra hårda mot ett lag. 

 


Vill du få de senaste nyheterna i ditt flöde? Gilla oss på Facebook.
Publicerades av Jois, 15 May 2017

Kommentera

Kommentera gärna artiklar på Halvtid.com. Kommentarer som innehåller ovårdat språk, rasistiskt innehåll eller annat som våra moderatorer anser är olämpligt kommer att tas bort utan förvarning.


Utvalda artiklar

Registans roll: Vad gör en regista?

Läs mer...

Exklusiv intervju med Simon Thern

Läs mer...

KRÖNIKA: Behåll lugnet

Läs mer...

Real Madrid förlorar trots bra spel

Läs mer...

Höjdpunkter: Real Madrid - Villarreal

Läs mer...

Höjdpunkter: Real Madrid - Numancia

Läs mer...

Bale gjorde dubbla mål men det räckte inte till mot Celta Vigo.

Läs mer...

Höjdpunkter: Celta Vigo - Real Madrid

Läs mer...

Höjdpunkter: Numancia - Real Madrid

Läs mer...

Spelarbetyg: Real Madrid – FCBarcelona

Läs mer...

Real Madrid ger Barcelona ligan i julklapp

Läs mer...

Höjdpunkter: Real Madrid - Barcelona

Läs mer...

Senaste videoklippet

Senaste videoklippet

Höjdpunkter: Real Madrid - Villarreal