Krönika: En galen kväll i Sydamerika | Halvtid.com

Kära besökare, Halvtid.com är en ny sida där vi erbjuder de senaste nyheterna, krönikor och höjdpunkter helt gratis. Var vänlig och stäng av Adblock för att hjälpa oss växa och bli ännu större! Tack.

Tabell

Krönika: En galen kväll i Sydamerika

I år fick vi skåda en av de mest spännande sydamerikanska VM-kvalen någonsin med nagelbitare till matcher in i det allra sista.

Krönika: En galen kväll i Sydamerika

I år fick vi skåda en av de mest spännande sydamerikanska VM-kvalen någonsin med nagelbitare till matcher in i det allra sista.

Dela på FB
kommentarer
Artikeln fortsätter efter annonsen

VM-kvalet i den sydamerikanska kontinenten är slut. Fyra lag får en direktbiljett till VM i Ryssland nästa år och den 5e får spela play-off match mot Nya Zeeland.

 

För den neutrala åskådaren har de sydamerikanska VM-kvalen kanske inte varit så intressanta och inte fått så stor uppmärksamhet och det finns nog, åtminstone en, logisk förklaring till varför. De fyra lagen som gått vidare har varit rätt förutsägbara: Brasilien och Argentina har varit givna varje gång, sedan har det varit lite olika men Uruguay och Ecuador har varit bland de som varit med flest gånger på senare år i alla fall. Men oh boy, vad saker och ting skulle eskalera, vridas och vändas i detta VM-kval.

 

Förutsättningarna

Inför den sista omgången var Argentina riktigt illa ute, på en femteplats och riskerade att missa en VM-plats för första gången sedan 1970! Den nye argentinske förbundskapten Jorge Sampaoli låg därmed risigt till, efter ett facit på tre raka kryssmatcher och endast 1 mål på de tre senaste matcherna.

 

Även Colombia riskerade att missa en direkt VM-plats inför sista omgången. Colombia som på senare år visat framfötterna och haft klasspelare såsom James Rodriguez och Falcao som några som visat vägen till framgång. James och Colombia visade upp sig på riktigt för omvärlden efter 2014, då man gjorde en heroisk insats och kom till kvartsfinal i VM. Sedan dess har Colombia varit ett erkänt landslag att räkna med i Sydamerika. Men vägen mot en direkt kvalplats var svajigt för Colombia, man tappade en del onödiga poäng på vägen vilket kunde ha kostat de VM-biljetten.

 

De tvåfaldigt regerande Copa America-mästarna Chile låg även risigt till inför den sista omgången. Chilenarna hade tre raka förluster i bagaget innan dom till slut plockade tre poäng i den nästsista omgången mot Ecuador. I den sista omgången väntade ett formstarkt Brasilien på bortaplan. Brasilien som sedan några omgångar tillbaka redan tagit fäste om förstaplatsen och därmed vara klara till VM. Chile var tvungna att ta tre poäng och även hoppas på andra resultat som skulle gynna dem, annars skulle de missa VM i Ryssland 2018.

 

Såhär såg tabellen ut för två omgångar sedan.

 

Analys och egna tankar

Med spelare såsom Messi, Falcao, Neymar, Cavani, Alexis Sanchez m.fl. så förväntade man sig inget mindre än ett jämnt och konkurrerande sydamerikanskt slutspel. Det man dock inte räknade med var att Peru med Paulo Guerrero i spetsen skulle ge sig in i leken, samt att Ecuador och Paraguay skulle skapa problem för stornationerna och vara där i bakgrunden under slutspurten och skrämmas lite, i hopp om, åtminstone en play-off plats. Utav sammanlagt 10 lag var det minst 8 lag som hade chans till minst en play-off plats.

 

Med i princip alla matcher avgörande för hur detta kval skulle sluta, satt man med en match på tv:n, den andra på datorn, den tredje på iPaden, den fjärde på mobilen, ja ni förstår nog scenariot, och var på tår. Som halv colombian och argentinare, ville jag naturligtvis att dessa två skulle få en VM-plats. Nerverna var olidliga och att Argentina släppte in ett mål efter 1a minuten gjorde inte saken lättare. Man fick se ännu en gång ett Argentina utan ett tydligt spelsystem, ett lag som det måste arbetas vidare på, ifall man vill uppnå vidare framgångar. Denna senkväll fick vi se ännue en gång prov på att Argentina är en one-man-team, efter att Messi fick axla avancemanget på egen hand. De må ha världsspelare på papperet, men vad spelar det för roll när man inte spelar som ett lag, när man inte har en tydlig spelfilosofi och i mitt tycke, när man väljer att spela Benedetto(?), Salvio(?), Acuña(?) före Dybala, Banega eller Icardi? Ifall man kommer till VM med detta fantasilösa spel är jag rädd att vi inte ens tar oss förbi gruppspelet. Något måste ske. I mitt tycke saknar Argentina spelare som krigar för tröjan och inte tvekar att utmana eller gå in i kamperna. En Tevez, en Lavezzi. Nu hade Argentina extremt otur med Aguero som bröt ett revben, i en mindre bilolycka, inför de två sista matcherna. En spelare som kan kriga om bollar i djupled och få till fina avslut. Vi hade även otur med Fernando Gago, även han en sann krigare. Gago som hoppade in i förra matchen mot Peru och efter endast några minuter på plan var han tvungen att hoppa av igen, haltande. Dagen efter kunde man konstatera att han hade slitit av korsbandet. Extremt tufft för Argentina och inte minst för honom som blir långtidsskadad.

 

När det kommer till Colombia är det laget som aldrig slutar tro. Även när de förlorar eller spelar oavgjort gör de det som ett lag. Ett bevis på deras gemenskap är efter VM 2014 då de fick Fair Play pris. Förbundskaptenen Jose Pekerman har fått fortsatt förtroende år efter år och med all rätt, han har trots allt lyckats skicka sitt lag till VM-slutspel. Däremot har han på senare år försökt bygga upp något nytt, nya namn har dykt upp sedan förra VM, en del inhemska spelare, relativt oerfarna. Och för det har han kritiserats hemma i Colombia på grund av vissa val av spelare, speciellt när resultaten i gått vägen. Men med tron och med kämpaglödet lyckades man ta sig till ännu ett VM-slutspel och jag kan säga att det är inte mer än rättvist. Colombias fotboll är, när de väl når sin toppnivå, en fröjd att kolla på.

 

Matcherna, utgångspunkterna och det matematiska trasslet

Både Brasilien och Uruguay gjorde sitt jobb och vann sina matcher och därmed låste de två första platser. Brasilien som fortsätter att imponera med sin fotboll och spelade ut Chile med 3-0 (kunde dock ha blivit mycket mer). Peru blev dock det laget som till slut imponerat mest under detta sydamerikanska VM-kvalet och krossade Chiles VM-dröm efter ett sent mål mot Colombia som innebar 1-1 och med det resultatet skickade Chile ner till 6e plats och säkrade sig själva en play-off plats med en 5e plats. För Colombia skulle det visa sig att även i år skulle James vara den som visade vägen mot VM i Ryssland, efter att ha gjort Colombias enda mål i 1-1 matchen mot Peru. Paraguay hade inför den sista omgången fortfarande en liten chans för en play off-plats, men då krävdes det att ta tre poäng hemma mot Venezuela som låg sist. Paraguay var endast 1 poäng ifrån play-off platsen inför den sista omgången. Men till allas förvåning så vann Venezuela mötet, med 0-1.

 

Med ett så jämnt VM-kval, fick man nästan sitta med en miniräknare för att räkna alla möjliga utgångar, efter alla lag som var involverade i kamp om en VM-plats, ända in i det sista.

 

Såhär slutade tabellen i det sydamerikanska VM-kvalet.

 

Med detta sagt, kan ni nog tänka er, vilken galen natt detta har varit borta i Sydamerika. Konkurrensen är enorm just nu i Sydamerika kan vi konstatera. Svettigt, minst sagt, in i det sista. Men till slut blev det en ganska väntad och i mitt tycke, rättvist, för de lagen som gick vidare.


Vill du få de senaste nyheterna i ditt flöde? Gilla oss på Facebook.
Publicerades av Danilo Cassiani, 11 Oct 2017

Kommentera

Kommentera gärna artiklar på Halvtid.com. Kommentarer som innehåller ovårdat språk, rasistiskt innehåll eller annat som våra moderatorer anser är olämpligt kommer att tas bort utan förvarning.


Utvalda artiklar

Höjdpunkter: Real Betis - Real Madrid

Läs mer...

Real Madrid plockar tre poäng efter turbulent match mot Betis

Läs mer...

Spelarbetyg: Real Madrid - PSG

Läs mer...

Real Madrid vände matchen och utklassade PSG

Läs mer...

Höjdpunkter: Real Madrid - PSG

Läs mer...

En garde, franskjävlar

Läs mer...

Spelarbetyg: Real Madrid-Real Sociedad

Läs mer...

Inför Svenska Cupen

Läs mer...

Höjdpunkter: Levante - Real Madrid

Läs mer...

Levante skräller och får oavgjort mot Real Madrid

Läs mer...

Real Madrid krossar Valencia på Mestalla

Läs mer...

Höjdpunkter: Valencia - Real Madrid

Läs mer...

Senaste videoklippet

Senaste videoklippet

Höjdpunkter: Real Betis - Real Madrid